Prototyp 2.0

August 29, 2013 12:51   design, elektronik, konstruktion
Som steg två i utvecklingen byggs en ny gräsklippare även denna i 4mm plexi för att på riktigt kunna klippa gräs och testa olika hjul och motorer.

Chassie 2

Efter byggt chassi ett har jag nu ändrat på formen för att bättre kunna kapsla in elektroniken men ändå på ett enkelt sätt komma åt vid service. Konstruktionen är likt lego och passar ihop med klackar vilket underlättar monteringen vesäntligt. Hela klipparen går att provmontera och håller nästan ihop utan lim. Jag valde att använda limpistol vilket torkar snabbt, man skulle nog kunna använt silikon eller montage lim. Valet att forstätta med plexi är endast på grund av att jag har material över från första bygget. 

Fonten har fått en kamm för att släppa in gräset utan göra förstort motstång men hålla borta fingrar och andra större objekt.

För att minimera antal olika delar är fram och bak samma detalj. Om jag inför automatisk laddning kanske det kommer en ändring på front men jag hoppas på kunna lösa det med någon plugg eller liknande.

Sidorna fick en lätt radie i botten, hjälper kanske inte mycket men borde underlätta att klättra över hinder.

 

Även här är höger vänster samma. Skårorna på mitten är infästning av botten plattan.

PDF för alla delar som ingår

 

Styrning

Som bas sitter en Arduino Uno med sköld för att styra motorerna med PWM signal samt fram/back funktion. Genom att mäta hur mycket ström motorna drar kan jag avgöra om jag kört på något och behöver vända. Till denna prototyp finns ingen gräns avkänning utan är tänkt att köra under uppsikt.

Motorer

På denna avdelning har jag bara gissat styrka och hastighet. Jag hittade ett relativt billigt alternativ med inbygg växellåda. Hjulen som följde med motorena var något små för att köra på gräs men gummit gör dom tysta mot golvet vid provkörning inomhus.

Givare

Konstruktionen krävde endast strömmätning som är inbygg i drivskölden.

Slutsatser

  • Skall göra en bättre design på hjulen, behöver nog bli bredare och större.
  • Motorerna känns lite klena, skall se om det går att skrämma upp med högre spänning eller krävs andra större modeller.
  • Måste få designen på kammen mjukare, är sträv mot gräset.
  • Funderar på sätta ett skydd under klippdisken för att minska friktionen under klippdisken vid rotation, borde minska strömförbrukningen.
  • Skall se över strömmätningen igen, verkar lite seg på att vända med nya motorerna.